Icke-kristna källor (Om Jesus mirakel och att han är Gud) – Nr 8

  • By Christina
  • 8 september, 2015
  • Kommentarer inaktiverade för Icke-kristna källor (Om Jesus mirakel och att han är Gud) – Nr 8

 

Den åttonde icke-kristna källan är skriven av nyplatonisten Celsus som levde under andra århundrade. Hans skrifter finns tyvärr inte bevarade idag. Vi har däremot citeringar av hans skrifter hos kyrkofadern Origen, som citerar nästan hela Celsus verk och besvarar den. Celsus skrev sin bok år 177 e. Kr. och namngav den ”Det sanna ordet”. Detta verk är den tidigaste filosofiska attacken mot kristendomen.
Origen besvarar honom år 248 e. Kr. med boken ”Mot Celsus”. Vi kan läsa lite i Origens citat från Celsus bok om vad Celsus sa om Jesus:

”… Han [Celsus] säger för att [Jesus] var fattig, åkte han till Egypten för att jobba. Där lärde han sig vissa magiska krafter som egyptierna är stolta över. Han kom tillbaka full av högmod med dessa krafter och gav sig själv titeln för Gud.” (Mot Celsus 1:28)

Celsus visste att Jesus gjorde mirakel och att övernaturliga händelser inte var ovanligt för honom. Notera att Celsus inte säger att Jesus inte gjorde mirakel, utan istället försökte han ge en logisk förklaring till hur Jesus kunde ha dessa krafter. Att Jesus påstods vara besatt och gjorde magi var inte ovanligt. Även i judiska traditioner påstods dettta.

Celsus skriver vidare att Gud inte kan älska en kvinna som Maria:

”Det är inte troligt att Gud ska bli kär i en kvinna sedan hon varken var rik eller av kunglig ätt. Hon var inte ens känd av sina grannar.” (Mot Celsus 1:29)

Celsus verkade känna till att Jesus fader är Gud och vill förlöjliga kristendomen genom att säga att Gud inte har någon nytta av en fattig kvinna som jungfru Maria. Han attackerar även inkarnationen med att säga:

”Det ligger i dödliga varelsens natur att ändras och omvandlas. Det ligger också i gudomliga varelsens natur att inte ändras utan att förändras. Därför är inte Gud kapabel till att genomgå denna förändring.” (Mot Celsus 4:14)

Enligt Celsus kan inte Gud bli människa och av den anledningen kan inte Jesus vara Gud. Han kände onekligen till att kristna påstod att Jesus var Gud, därav hans tafatta attacker mot Jesus.

Celsus attackerade kristendomen med många andra personattacker genom att påstå att Jesus var ful, smal och samlade 10 anhängare som han lärde de värsta av alla seder, nämligen att tigga och råna. Hans anhängare var seglare och skatteindrivare. Origen citerar Celsus flitigt och svarar på alla hans påståenden. Celsus var utan tvekan den mest antikristna filosofen på den tiden och måste ha hatat Jesus och de kristna. Men vi kan ändå få ut mycket från hans skrift, exempelvis att kristna på den tiden började synas mycket mer i det Romerska riket och att Jesus var grundaren av denna nya religion som utförde mirakel.

Celsus var själv såklart inte kristen, utan försökte ge en annan förklaring till Jesus liv. Detta bekräftar att han hade kunskap om vissa saker i hans tid som var kända om Jesus Kristus.

Sammanfattningsvis kan vi få ut följande från Celsus citat:

1. Jesus gjorde sig själv till Gud
2. Han utförde mirakel
3. Hans far var Gud
4. Han var Gud

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Histora