Tomas tvivel är till vår hjälp i tider av svår oro

  • By Christina
  • 9 maj, 2021
  • Kommentarer inaktiverade för Tomas tvivel är till vår hjälp i tider av svår oro

Är du orolig över saker och ting i livet? Du är inte ensam. Den svåraste oron som människan möter i livet har nog att göra med döden. Att inse att man kommer att förlora den eller dem som man älskar, skapar en svår oro, en oro som skär djupt in i människan och påverkar både kropp och själ. Vart eller till vem kan människan vända sig i dessa tider av svår oro?

Denna söndag minns Kyrkan Tomas. Tomas har gått till historien som ”tvivlaren” eftersom han sade: ”Om jag inte får se spikhålen i Jesus händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i Jesus sida tror jag det inte”, alltså, tror inte på att Jesus har uppstått från döden och på så sätt givit mänskligheten ett säkert hopp om evigt liv i tider av svår oro. I samma ögonblick som Tomas sade detta, visade sig den uppståndne Jesus för honom, och sade till honom: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!” Tvivla inte, utan tro! Tomas trodde och sade till Jesus: ”Min Herre och min Gud!”

Tack vare Tomas tvivel, fick Kyrkan ta emot ännu en säker bekräftelse på att Jesus, vår Herre och vår Gud, dog men uppstod. Jesus, vår Herre och vår Gud, gick samma väg som vi alla går, och han mötte samma slut som vi alla kommer att möta: döden. Men han dog inte bara, utan han uppstod också. Detta är det glada budskapet som vi alla har fått del av: Jesus uppstod och så länge vi tillhör honom så kommer vi att leva med honom i evighet. Inte ens döden kan skilja oss från honom. Tvärtom, det är döden som leder oss till honom.

Så blev Tomas tvivel till vår hjälp i tider av svår oro, i tider då vi står inför döden. När vi nu tänker på allt detta, inger följande hymn stort hopp i varje orolig människas hjärta:

”Lovad vare vår Herren som sade: ’Den människa som äter av min kropp och dricker av mitt blod ska leva. Jag kommer inte att överge henne i dödens stund, för det var ju för hennes skull som jag steg ner och smakade döden, så att hon ska leva med mig för evigt.”

Jesus är uppstånden och vi lever i evighet med honom! Döden är död och livet lever!

Skrivet av: Korsets kloster

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner