Om den vita veckan

  • By Christina
  • 4 maj, 2021
  • Kommentarer inaktiverade för Om den vita veckan

Kyrkan har fullbordat sin 40 dagars fasta, trätt in till Jerusalem med sin Frälsare, bevittnat och bekänt hans död och uppståndelse, och i dag trädde Kyrkan in i den så kallade ”vita veckan”. Frågan är: Varför kallas just den här veckan, alltså veckan efter påsk, för den ”vita” veckan? Vad är det som är ”vitt” under den här veckan? För att finna svaret måste vi spola tillbaka tiden till 300-talet.

På 300-talet blev det tillåtet att vara kristen öppet i romarriket. Innan dess rådde ett mycket svårt förtryck mot kristna i riket. När det följaktligen blev tillåtet att vara kristen öppet, var det tusentals vuxna människor som konverterade till kristendomen. Först skulle de få en kristen utbildning, och när de ansågs redo så skulle de döpas. Det som kyrkan på 300-talet gjorde var att låta dessa tusentals människors dop äga rum på påskdagen. De ny-döpta fick klä sig i en vit klädnad under en hel vecka, det vill säga under veckan efter påsk, vilket resulterade i att romarrikets gator fylldes av ”vita” skaror ny-döpta kristna människor. Vart man än vände sig, såg man vitt. Därför kom veckan efter påsk att kallas för ”den vita veckan”.

Vad betydde den vita klädnaden? Jo, den vita yttre klädnaden är en symbol för den inre rena människan. Den rena människan är den segrande människan, varför Kristus säger:

”Den som segrar ska alltså kläs i vita kläder, och jag skall inte stryka hans namn ur livets bok, och jag skall kännas vid hans namn inför min Fader och inför hans änglar.” (Upp 3:5)

När ny-döpta kristna brukade gå runt på romarrikets gator med sina vita klädnader så brukade andra kristna påminnas om sitt inre liv och de frågade sig:

”Jag är kristen. Jag är döpt. Jag tillhör Kristus. Jag är Guds barn. Jag var oren, men Kristus renade mig genom dopet. Jag var fallen, men Kristus upprättade mig genom dopet. Dopet renade och upprättade mig. Men hur tar jag hand om mitt dop? Hur tar jag hand om min vita klädnad? Smutsar jag ner den? Bryr jag mig om den? Låter jag min omvändelses tårar tvätta rent min klädnad om den råkar bli smutsig av min försumlighet? Tänker jag ens på att jag bär en inre renhet, en vit klädnad? Kristus, bevara min inre renhet. Kristus, bevara min klädnad vit.”

Denna tanke ger Kyrkan sina barn under denna heliga vecka, under den vita veckan…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather