Vem är jag: Judas eller Petrus?

  • By Christina
  • 1 maj, 2021
  • Kommentarer inaktiverade för Vem är jag: Judas eller Petrus?

Det är svårt att ta del av de liturgiska bönerna under denna vecka utan att bli djupt berörd. De liturgiska bönerna vill inte bara återberätta händelserna kring Jesus lidande, utan de vill också framhäva Jesus ovillkorliga kärlek och framkalla vår ånger och vår omvändelse till Jesus. Här kommer ett exempel.

 

De liturgiska texterna under dagens nattbön berättar (bland annat) om Judas och Petrus som var lika på ett sätt men olika på ett annat sätt.

 

Både Judas och Petrus (som bekant för många) förnekade Jesus. Judas överlämnade Jesus för 30 silvermynt. Petrus sade att han inte kände Jesus när det blev svårt att vara hans lärjunge. Vi alla liknar nog Judas och Petrus någon gång (eller kanske många gånger) i livet.

 

Men på vilket sätt var Judas och Petrus olika? I en av de liturgiska bönerna läser vi att Jesus kommer nära Judas, då Judas förråder Jesus med en kyss (Matt 26:47-50), och Jesus säger till honom:

 

”Älskade Judas, jag älskar dig lika mycket som jag älskar de andra lärjungarna. Jag har valt dig precis som jag har valt Petrus. Jag har hållit dig kär lika mycket som jag har hållit Tomas kär. I allt har jag ärat dig. Jag tvättade dina händer och fötter. Jag har upphöjt dig lika mycket som jag har upphöjt Johannes. Ändå hatar du mig. Varför?”

 

Med sådana ord vill Jesus framkalla Judas (och vår) ånger och omvändelse. Men vad gjorde Judas (och kanske vi)? Jo, han (och kanske vi) drog sig (oss) undan, isolerade sig (oss), slutade tro på Jesus ovillkorliga kärlek och grävde sig (oss) djupare i de mörka tankarna så pass att han (vi) beslutade att hänga sig (oss).

 

Men vad gjorde Petrus när han insåg att han hade förnekat Jesus? I en liturgisk bön läser vi att Petrus skyndar sig till sina vänner, till de andra lärjungarna och jungfru Maria, sägande:

 

”Min bröder, lärjungar, gråt över mig, för jag har förnekat vår Herre Jesus… Var är hans moder? Jag vill skynda mig till henne och be henne vädja till sin älskade Son för mig så att han förlåter min synd.”

 

Genom Petrus sätt att hantera sin förnekelse av Jesus, vill Kyrkan lära oss att inte isolera oss själva när vi väl har syndat eller när vi på ett eller annat sätt har förnekat Jesus. Nej, Jesus kärlek är så mycket större än någon synd vi kan göra. Vi ska inte skämmas över att vi är syndare, utan söka en gemenskap, söka Kyrkan, där vi kan gråta, ångra oss och vända om till honom, till Jesus, som aldrig lämnar oss ensamma. Petrus sökte sina vänners och jungfru Marias gemenskap och böner. Vi har också gemenskap med lärjungarna och jungfru Marias i bönen. Vi kan alltid be om deras förböner. Och vi ska alltid kunna vända oss till Kyrkan, men då behöver Kyrkan vara en kärleksfull familj, som jungfru Maria och lärjungarna, och inte en domare, som Pilatus.

 

Låt oss vara som Petrus, inte som Judas. Låt oss vara som jungfru Maria och lärjungarna, inte som Pilatus.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather