Älska världen på rätt sätt

  • By Christina
  • 9 november, 2020
  • Kommentarer inaktiverade för Älska världen på rätt sätt

Att älska, det är människans identitet, och så känns hon igen. Att älska, det är människans väg till fullkomlig förening med Gud, och så blir hon vad hon är kallad till att bli: till Guds likhet.

Men just detta, alltså att älska, som leder människan till fullkomligt självförverkligande, kan samtidigt leda henne till stor sorg. Den stora sorgen uppstår i människans liv när hon inte älskar på rätt sätt.

Den stora sorgen står nära den människa som älskar världen eller det som finns i världen med en sådan kärlek som bör riktas till Gud. Världen och allt som finns i den är som en blomma som snart kommer att vissna. Inget i världen, och knappast världen själv, kommer att bestå. Inte heller kan världen ge människan det som varje mänskligt hjärta ständigt söker: evig vila. Varken världen eller någon eller något i den kan ta Guds plats.

Att älska världen, eller någon eller något i världen, med den kärlek som hör till Gud är början på den stora sorgen. Världen, människorna och allt i den kommer att förgå, men vad som består, ja, det är det gudomliga livet i Gud. Älska ingen, älska inget, så som du älskar Gud, för ingen eller inget är Gud. Att älska någon annan eller något annat som om den eller det vore Gud är början på en stor dyster sorg. Men att älska allt i Gud, det är vägen till en rätt kärlek. Detta är en kärlek som består, för endast i Gud består allt. Utanför Gud är allt dömt till undergång, men i Gud är allt kallat till uppståndelse.

Den som älskar Gud, som lever i honom, som andas honom, som känner honom, kommer att kunna älska världen som sig bör. Men den som älskar världen utanför Gud kommer snart att falla, men även i detta fall finns Gud där, och det är aldrig försent att börja älska på rätt sätt. Älska Gud först och alla andra och allt annat i Gud.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner