Vem Gud är och inte är

  • By Christina
  • 29 december, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Vem Gud är och inte är

I de liturgiska bönerna som den heliga kyrkan bad i dag före den gudomliga liturgin finner vi en mycket viktig och vacker hymn som påminner oss om vem Gud är och inte är. I den bifogade bilden kan du läsa hymnen på syriska. Här kommer en svensk översättning av hymnen:

”Låt oss tacka honom som tog på sig kroppsdelarnas namn. Han lät det bli sagt om sig själv att han har öron för att lära oss att han hör oss. Han lät det bli sagt om sig själv att han har ögon för att låta oss veta att han ser till oss. Men det var bara namnen av dessa ting som han tog på dig. Trots att vrede och sorg inte finns i hans natur, tog han på sig deras namn för att hjälpa oss i vår svaghet.”

Denna liturgiska text (som faktiskt kommer från en av helige Afrems hymner) påminner oss om att den heliga Bibeln tillskriver Gud kroppsdelar (som öron och ögon) och mänskliga egenskaper eller snarare svagheter (som vrede och sorg) inte för att Gud har öron och ögon eller blir arg och ledsen utan för att lära oss på ett språk som vi förstår att han är närvarande och att vi ska hålla oss borta från det som skiljer oss från Gud.

Gud hör oss när vi ber och han ser till oss i våra lidanden. Därför heter det att Gud har öron och ögon. Mer än så betyder inte öronen och ögonen. Därtill heter det att Gud blir arg eller ledsen på oss inte för att han verkligenblir det utan för att hjälpa oss att inse hur allvarligt det är när vi syndar, d v s, när vi göra något som skiljer oss från Gud: notera, skiljer OSS från Gud, inte GUD från oss. Gud lämnar oss aldrig. Det är vi som lämnar honom genom vår synd. Alltså, att Gud blir arg och ledsen till följd av våra synder är ett språk som den heliga Bibeln använder för att påminna oss om hur allvarligt det är när VI SYNDAR, och inte för att lära oss att Gud i sin natur blir arg och ledsen på riktigt.

Gud är god. Hans godhet övergår vårt sätt att tänka. Gud hör oss och ser till oss. Han vill vårt bästa. Gud kan inte bli arg eller ledsen. Han vore inte Gud då. Men Gud låter sig beskrivas med dessa mänskliga egenskaper, eller snarare mänskliga svagheter, för att väcka oss till omvändelse.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather