Jesus Kristus födelse (Matt 2:1–12)

• 22 december, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Jesus Kristus födelse (Matt 2:1–12)

Denna söndag firar Kyrkan den 8:e och sista söndagen i den första cykeln i Kyrkoåret. Den 8:e söndagen har samma tema som högtiden för vår Herre Jesus Kristus födelse som firas den 25/12 i den andra cykeln. Därför används idag bönerna från liturgin för juldagen, som också är från den första veckan i den andra cykeln.

”O du kloke, kom se fostret i lindor och låt dig häpna över honom som har makt över hela skapelsen. Betrakta honom medan han ligger i krubban och har makt över himlen och jorden med sin Fader.”

”Detta är ett underverk: att medan han är Gud till sin natur steg han ner och föddes av Maria. Han blev ett foster frivilligt och hon födde honom med en kropp. Den som är omgiven av ljus och står över änglarnas förstånd, han blev inlindad i lindor. Lovad vare han som på din födelsedag upphöjde sin Kyrka.”

Gud som är obegränsad valde att förkroppsligas och födas genom jungfru Maria för att rädda och frälsa människan från döden.

Maria sade: ”Jag födde bland änglar av eld och på serafernas vingar gjorde min son en plats åt mig. Jag är som gräset och ändå födde jag elden. Härbärget blev ett de andligas himmel. Kom in Josef, se keruberna som står runt krubban och ropa med dem: ’Helig, helig, heliga är du Herre.’” Halleluja. Halleluja.

”Ni folken, tacka vid denna högtid, som är den främsta bland alla högtider. Tänk på era lidanden, sår och fläckar, och kom så ska vi se hur barnet som kom till oss botade allt detta. Välsignad är han som kunde bära våra smärtor.”

Låt oss förbereda oss inför den stora och himmelska dagen då vår Herre förkroppsligades för vår frälsnings skull. Låt oss glädjas och vara stolta över vår Herre Jesus Kristus stora kärlek till oss. Att Han gav sitt liv för att rädda oss, vem kan ha större kärlek än så? Hela hans liv på jorden lärde han oss hur vi ska leva och ödmjuka oss och visa kärlek för varandra. Låt oss nu med hans födelse glädjas och förnya vår ande och leva i gemenskap med honom!

Categories: Högtider och Fasta