Vill du uppleva himmelriket?

  • By Christina
  • 16 december, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Vill du uppleva himmelriket?

Visst har vi alla vuxit upp med tänkesättet om att vi måste arbeta hårt i livet om vi vill lyckas? Den som arbetar hårt i gymnasiet, får bra slutbetyg och kommer då in på den högskoleutbildning han eller hon vill. Den som arbetar hårt i högskolan, får en bra utbildning och kommer då att ha en större chans att få ett välbetalt jobb. Den som arbetar hårt i jobbet, tjänar bra pengar och blir då ekonomiskt stark. Visst kan vi tänka oss fler exempel som alla visar att hårt arbete ger tydliga resultat? Den som tränar hårt i gymmet, får en bra kropp…
Finns det något problem med det här tänkesättet? Ja… Lägg märke till att i alla exempel handlar det hårda arbetet om att nå fram till ett resultat som är påtagligt, som syns. Bra slutbetyg är A, A, A, A… Högskoleutbildning är något påtagligt, minst lika påtagligt som ett välbetalt jobb! Det växande bankkontot är synligt för ögonen när vi loggar in på internetbanken, och det är också synligt när vi köper bilen och huset!

Vad är problemet med det här tänkesättet då? Problemet med det här tänkesättet är att det programmerar oss som är kristna att förvänta oss påtagliga resultat av vårt hårda arbete som alltså syns. Okej? Om vi är programmerade att se hårt arbete leda till påtagliga, synliga, resultat, hur förstår vi himmelriket, som är målet med det kristna livet? Hur ser du och jag himmelriket? Var finns det? Betygen finns på papper, utbildningen finns i högskolan, pengarna finns i kontot, bilden kör jag och huset lever jag i. Men var finns himmelriket? Finns det på papper som betygen? Finns det i en högskola som utbildningen? Finns det i kontot som pengarna? Finns det i något jag kör som bilen? Finns den i något jag lever i som huset? Nej, nej, nej… Så var finns himmelriket? Inte utanför oss i alla fall, och därför är det inte påtagligt, synligt, som allt annat vi växer upp med! Var finns det då? Låt oss fråga Jesus… Jesus, var finns himmelriket, här eller där?

”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.” (Luk 17:20-21)

Guds rike, himmelriket, finns inom oss, inte utanför oss. Men ändå har vi vuxit upp med att ständigt tro att det ”bättre” finns att finna utanför oss, inte inom oss. Inte konstigt att många av oss missar himmelriket. Inte konstigt att många av oss har svårt att leva ett andligt liv, ett liv i bön, ett stillsamt liv, ett liv som går ut på att söka det ”bättre” inom oss.

Må varje kristen inse att himmelriket finns inom oss, inte utanför oss, och därför inte låta världens tänkesätt som framgång styra det kristna livet, det andliga livet. Bönen kommer inte att ge dig bra betyg, inte heller pengar, bilar eller hus. Bönen är för dyrbar för att ge sådana saker. Bönen är till för att låta dig smaka himmelriket, som finns inom dig, inte utanför dig.

Vill du uppleva himmelriket? Ja? Har du bett idag?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner