Den rättfärdige Josefs uppenbarelse (7:de söndagen)

  • By Christina
  • 15 december, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Den rättfärdige Josefs uppenbarelse (7:de söndagen)

Denna söndag firar kyrkan då ängeln Gabriel uppenbarade sig i dröm för Josef och berättade för honom att jungfru Maria blivit gravid genom den heliga Anden (Matt 1:18–25).

Kyrkan ber:
Maria viskade till Sonen som var i hennes sköte och hon vädjade till honom i sin bön: ”Håll inte undan mysteriet från Josef som Gabriel bebådade mig om, för jag finner tröst hos honom. Du som är din moders Herre, uppenbara allt för Josef och gör honom även värdig att gå in till din hjord och tillrättavisa dem som bär fram falska anklagelser om den gudomliga graviditeten med dig.

Här kan vi läsa att Maria inte själv försvarade sig för Josef eller förklarade varför och hur hon blivit gravid. Hon bad Gud själv att uppenbara detta för Josef.

Och vidare:
Lovad vare den höge som ödmjukade sig och blev ett foster i Maria. Han uppenbarade hemligheten till den rättfärdige Josef och sade till honom: ”Tvivla inte på att den saliga jungfruns graviditet är av den helige Anden.”

Här läser vi att Josef tvivlade över jungfru Marias graviditet men Herren gav honom ett bönesvar på detta och tog bort all hans oro och tvivel.

Vad kan vi mer lära oss av denna händelse?

Vi kan se att även de rättfärdiga kan tvivla, men Gud hjälper oss och ger de svar vi behöver när vi behöver dem. Ibland är vi väldigt snabba på att försöka försvara oss själva om vi vet att någon sagt eller tänker illa om oss. Men jungfru Maria var tyst trots att det kunde ha inneburit att Josef hade lämnat henne, för hon litade på att Gud skulle hjälpa henne.
Vi måste försöka att lita mer på Gud och Hans förmåga att hjälpa oss. Han kan försvara oss och låta sanningen uppenbaras!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Liturgi och Bön