Johannes döparens födelse. (6:e söndagen)

• 8 december, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Johannes döparens födelse. (6:e söndagen)

Idag firar kyrkan Johannes döparens födelse (Luk 1:57-80). Kyrkan ber:

”Välsignad är underverkets barn som uträttade nya ting i skapelsen. Han utgöt och fyllde Johannes med den heliga Anden då Johannes var i sin moders sköte. Han öppnade Sakarias mun som hade blivit stum på grund av tvivel och så fick man makt över de hemliga tingen och profeterade i den heliga Anden.” (fanqito)

Den här bönen visar att Johannes blev stöttad av Jesus hela vägen. Jesus är alltså med sina tjänare och hjälper dem genom sin heliga Ande.

Och vidare:
”Den ofruktbara födde en budbärare som beredde vägen för sin Herre…. Genom Johannes återvände den troende och heliga Kyrkan till sanningens väg, ty han förkunnade för henne om den enfödde, den himmelske Faderns Ord, och så trädde hon in i ett förbund att bevara sig själv ren och från inuti vattnet förlovades hon [med Kristus] för att inte mer vanära sig själv genom främmande avgudadyrkande religioner.” (fanqito)

I andra citatet ser man vad tjänarens uppgift är: att lyfta fram Jesus, inte sig själv, och att tjäna den heliga Kyrkan för att hålla henne ren och stark.

Vad kan vi mer lära oss av denna högtid?
En reflektion jag tänker på är sista meningen i Lukas 1:58 ”Och pojken växte och blev stark i Anden. Och han vistades i öde trakter till den dag då han skulle träda fram inför Israel.” Detta visar oss hur viktigt det är att innan man börjar sin tjänst i Kyrkan, först lever i avskildhet för att växa i tro och gärningar. Vi kanske inte kan göra som Johannes och leva i öken, men avskildhet i våra liv handlar mer om att vi dagligen bör avsätta tid till Gud för att läsa, reflektera och be. Detta kommer ge oss kraft, insikt och självkännedom. Vill vi bli Guds tjänare, måste vi jobba med oss själva!

Johannes döparen är länken mellan det gamla och nya testamentet, nu börjar förberedelserna inför för vår frälsning. Låt oss lämna vårt gamla liv och dåliga vanor bakom oss, och istället börja vårt nya liv med Kristus!