Marias besök hos Elisabeth (5:e söndagen)

  • By Christina
  • 1 december, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Marias besök hos Elisabeth (5:e söndagen)

Idag firar kyrkan jungfru Marias besök till Johannes döparens mor Elisabeth, som då var gravid med honom i sjätte månaden (Luk 1:39-56). Efter att jungfru Maria fått höra av ängeln Gabriel att även Elisabeth var gravid, skyndade hon dit för att glädjas med henne. Men hon hade inte berättat för någon om det stora mirakel som skulle ske med henne själv. Men Elisabeth uppfylldes av den heliga Anden i samband med jungfru Marias hälsning, då barnet i magen spratt till. I kyrkans bön kan vi läsa om detta:

”Maria fick ensam veta om det dolda mysteriet och hon uppenbarade inte för någon vad som hade blivit sagt av ängeln.
När hon steg in till Elisabet, leviternas dotter, hörde hon mysteriet som var uppenbarad och tillhands i prästens hus.”

Här kan vi se att Gud gav jungfru Maria ännu ett vittne vad gäller hennes gudomliga havandeskap. Han bekräftade genom Elisabheth att hon inte behövde oroa sig över sin graviditet, att hon inte skulle tvivla över detta stora löfte som givits henne. Och så kan det även ibland vara i våra liv. Vi känner till Guds löfte, och Gud glömmer oss aldrig. Han skickar människor till oss som bekräftar löftet så att vi inte ska oroa oss eller tvivla.

En annan fantastisk bön som förklarar den djupa teologin i denna stora dag är:
”Jungfru Marias och Elisabets havandeskap är högt aktade. Den ena födde i sin jungfrudom. Den andra blev havande i sin ålderdom. Den gamla bar den nye. Den nya bar den gamle av dagar. Elisabet födde en profet. Maria födde profeternas Herre. Den utvalde Johannes kom och förkunnade inför din Herre: ”Se, efter mig kommer Ordet och genom sin födelse frälser han skapelsen.”

Vad kan vi mer lära oss av denna högtid?
När jungfru Maria besökte Elisabeth bar hon med sig Herren själv i sitt sköte. Vad bär vi med oss när vi besöker våra nära och kära? Har vi med oss Kristus som är kärleken och frid? Ofta när vi besöker varandra spenderas tid på att prata om andra människor. Låt våra möten med varandra vara rena och sprida glädje och Krsiti kärlek.

En annan viktig sak är att vi alltid ska stötta och hjälpa den som behöver. Jungfru Maria var själv gravid men hjälpte Elisabeth i 3 månaders tid. Låt oss lära oss av vår moder och försöka efterlikna henne.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather