Varför söker människan rikedom i världen?

  • By Christina
  • 1 juli, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Varför söker människan rikedom i världen?

I ett av sina brev skriver helige Jakob av Serugh: ”Hade människa verkligen förstått att hon redan är evigt rik i sitt inre, då skulle hon inte söka en tillfällig rikedom i världen.”

Det finns en viktig skillnad mellan ”att försörja sig” och ”att söka rikedom.” Att försörja sig och vara en hjälpande hand för andra att kunna försörja sig är en kristen dygd, men att jäkta efter rikedom och överflöd är en stor stötesten för den kristna andliga utvecklingen. Så helige Jakob vänder sig inte emot är att människor försörjer sig utan att de längtar och söker överflödig rikedom.

Men varför är det så? Varför längtar människor efter överflödig rikedom? Helige Jakob svarar tydligt att detta beror på att dessa människor har ännu inte förstått att de är evigt rika i Kristus.

Fråga en döende miljonär vad han vill och du får svaret: ”Jag vill fortsätta leva.” Fråga en kristen vad han tänker om döden och du får svaret: ”Den finns inte för jag lever redan i evighet i Kristus.”

Människor som verkligen förstår och lever sin kristna tro söker inte och längtar inte efter tillfällig rikedom i världen, för de är redan rika i Kristus. Skulle kristna människor ändå vara rika, då förstår de att den rikedomen som de har tillhör de fattiga och på så sätt lämnar de den till de blottade och hungriga för att finna den återigen som ett skatt i himmelriket.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner