Jag måste bli mindre så att Kristus kan bli större i mig

  • By Christina
  • 17 juni, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Jag måste bli mindre så att Kristus kan bli större i mig

Johannes Döparen sändes före Kristus för att bereda vägen för honom. När Kristus väl hade kommit då utropade Johannes:

”Jag måste bli mindre för att han ska bli större.” (Joh 3:30)

Vad gjorde Johannes här? Förnekade han sig själv? Ja! Men i vilken mening? Inte i negativ mening utan han förstod att det är först när Kristus får bli större, ja, när vi tillåter Kristus att få växa i oss, som vi kan bli vad vi egentligen är kallade till.

Människans största problem är egoism. Alla vi lider mer eller mindre av egoism. Detta är inget att skämmas för och definitivt inget att försöka förneka. Vi föds till en värld som just nu mer än någonsin lär oss att jaget är så pass viktigt att egoismen blir ett faktum. Därför är Johannes bekännelse så viktig i dag: Låt oss bli mindre, låt oss försöka att inte alltid sätta mitt jag i centrum, låt oss säga som jungfru Maria sade: ”Låt det ske med mig som Herren vill.” Då händer något. Då förnekar vi jaget som föder egot och då kan eukaristin, Jesus Kristus som bor i oss, verkligen växa.

Att ge sin vilja till Gud, innebär inte att jag söker olycka, utan det betyder att jag ber Gud att ge mig fullkomlighet, att ge mig sann lycka. Så när vi som kristna förnekar oss själva så söker vi i själva verket oss själva.

När Kristus växer i mig då blir jag var jag egentligen är kallad till: Kristus-lik, kristen.

Var därför inte rädd att förneka dig själv, att säga ”nej” till egot, för gör vi detta i tro, då kommer vi se hur vi finner oss själva på riktigt, för då kommer vi finna Kristus i oss på riktigt.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner