Pingstdagen

• 16 juni, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Pingstdagen

Idag firar den syrisk ortodoxa kyrkan pingst, dagen då den heliga Anden kom över lärjungarna som ett dån från himlen och tungor som av eld fördelade sig över alla som var samlade (Apo. 2:1-13). Jesus hade tidigare sagt till lärjungarna:

”Om ni älskar mig håller ni fast vid mina bud. Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare som ska vara hos er för alltid: sanningens Ande. Världen kan inte ta emot honom, för världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, för han förblir hos er och ska vara i er. Jag ska inte lämna er faderlösa, jag ska komma till er… Den dagen ska ni förstå att jag är i min Far, och att ni är i mig och jag i er. Den som har mina bud och håller fast vid dem är den som älskar mig. (Joh 14:15-20)

Kyrkan ber:
”I dag talade apostlarna alla slags språk eftersom de tog emot den helige Anden från höjden. Med upplysta själar gick de ut för att förkunna evangeliet i skapelsen.
När den förstfödde steg upp till den som sände honom, då sände han den helige Anden till sina lärjungar, just som han hade lovat, som gjorde dem omdömesgilla.
Smycka oss, vår frälsare, på denna dag, med den helige Andens gåvor, och må han upplysa våra själar och förlåta oss våra synder.”

Vidare ber kyrkan:
”På denna dag kom den helige Anden ner över lärjungarna. I honom blev de visa och lärde sig de gudomlighetens dolda mysterier. Låt nu Anden vila över oss, vi som är dina tillbedjare, så att vi renas och helgas i dig och besegrar den onde och all hans makt, för du är ett vapen som i sanning inte kan besegras.”

Denna heliga dag ber även vi tillsammans med kyrkan att Gud ska ska låta sin Heliga Ande verka i oss och genom oss!

Vi får aldrig låta glöden inom oss slockna. Låt oss hålla den levande genom att försöka leva efter Kristus ord och genom nattvarden. Alla vi är svaga och syndiga, men Kristus ger oss kraft! Gud älskar oss oavsett våra brister och fel. Låt oss komma som vi är, med alla våra fel och ropa:

”Kristus fyll mig med dina heliga Ande, så att jag kan bli ett ljus för världen. Lär mig att leva efter din vilja. Lär mig att älska dig så som du förtjänar och bli ett redskap för din ära. Amen.”