Den här världen är inte vår

  • By Christina
  • 7 juni, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Den här världen är inte vår

Tiden går. Åren går. Allt går framåt. Jag har aldrig upplevt att vi drar ifrån ett år från vår tidräkning på nyårsafton utan vi lägger alltid till. Nästa gång lägger vi till 1 år på 2019 och vi får 2020. Tiden går. Åren går. Allt går framåt.

I denna framfart är det svårt för en kristen att inte stanna upp, se sig om och fråga: Är denna värld, är detta jordeliv, verkligen mitt riktiga hem? Om denna värld verkligen är mitt riktiga hem, hur kommer det sig då att världen med sin tid skyndar att sparka ut mig?

Detta är inte vår värld. Det kan vi veta med all säkerhet. För Herren Jesus Kristus klargjorde det när han vid sin dom inför Pilatus sade följande: ”Mitt rike hör inte till denna världen.” (Joh 18:36) Jag förstår verkligen Pilatus förundran och jag tycker bilden fångar just den, just Pilatus förundran! Pilatus tänkte nog: Folk anklagar dig för att du vill vara en kung, judarnas kung, och de vill till och med döda dig för det, men du säger tydligt att ditt rike inte hör till denna värld. Hur kan de ha missförstått dig? Varför vill de döda dig? Men mer än så: om denna värld inte är din, vilken är då din? Förstod Pilatus att Herren Jesus Kristus är Gud och att hans rike hör till himlen? Förstod Pilatus att Herren Jesus Kristus till skillnad från Pilatus själv och oss alla, inte är underkastad döden? Herren Jesus Kristus är mäktig! Han är den riktiga och eviga kungen! En kung på riktigt som inte bryr sig om jordiska kungar som kommer försvinna och ruttna som allt annat på den här jorden.

Och vidare till de som då stod Herren Jesus Kristus nära, hans folk, judarna, förstod de inte att Herren Jesus Kristus är himmelsk och att alla som följer honom också är himmelska? Denna fråga kan vi ju ställa till oss, vi som är Herren Jesus Kristus nya folk, vi kristna, är vi övertygade om att denna värld, detta jordeliv, inte är vårt riktiga hem? Förstår vi och accepterar vi att det sanna hemmet är himlen? Lever vi så? Hur vet vi om vi lever så? Var finns vårt hjärta? Våra tankar? Våra angelägenheter? Härnere eller däruppe? Våra liv kommer visa…

Salig är den som på den där sista dagen får höra Herren Jesus Kristus säga: ”Kom, min älskade barn, min Faders välsignade, du har kommit hem för du har längtat hit. I världen var du bunden och avlägsen från världens konster, precis som jag var inför Pilatus, men här ska du vara fri och nära mig – det sanna livet!” Må Gud förbarma sig över den som på samma dag hör: ”Vad gör du här? Du ville ju aldrig vara här i första hand. Världen ville du ha till ditt hem, för så levde du när du väl var därnere. Vad gör du här? Då var dina händer fria och du levde i världen som om du var där för att stanna. Nu är du bunden och inte fri, för du lever inte med mig nu. Vänd till den plats där ditt riktiga jag vill vara – inte här i alla fall.”

Ta tid och reflektera över vilken värld du har som hem rent praktiskt, ord i denna fråga har ingen betydelse. Är denna världen ditt hem eller är nästa eviga liv det?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner