Kristus himmelsfärd

• 6 juni, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Kristus himmelsfärd

Idag firar den syrisk ortodoxa kyrkan Jesus Kristus himmelsfärd (Luk 24:44-53). Jesus hade vistats 40 dagar med lärjungarna efter sin uppståndelse och förklarat skrifterna för dem. Han sade till dem: ”Detta är vad jag sade till er när jag ännu var hos er, att allt måste uppfyllas som står skrivet om mig i Moses lag, hos profeterna och i psalmerna.” Sedan öppnade han deras sinnen så att de kunde förstå skrifterna. Han uppmuntrande dem att sprida evangeliet och att vänta i staden tills de hade rustats med kraft från höjden.

Kyrkan ber:
”Han steg ner från himlen utan att avlägsna sig därifrån. I dag stiger han upp i härlighet till sin tron som han aldrig lämnade. Lovad är han som fyller upp allt eftersom han är Gud till sitt väsen, men eftersom han blev människa steg han upp till himlen kroppsligen.”

Och vidare:
”Ljuset som får keruberna att skaka och seraferna att bäva ödmjukade sig ner för vår skull och blev människa som oss. Han uthärdade korsets lidanden, smakade på döden och gav liv till de döda. Han uppstod i härlighet och steg upp till sin sändare. Han gladde änglarna och människorna genom sin himmelsfärd. Kyrkan i hela världen lovprisar honom.”

Avslutar med denna fantastiska morgonbön:
”Kristus vår Gud, du som hålls i stor ära på din tron, i dag bar molnen dig, inför dig står jag, förbarma dig över mig.
Kristus vår Gud, du som genom din himmelsfärd drog med dig människorna till han som sände dig, dra också oss med dig till himlen, inför dig står jag, förbarma dig över mig.
Låt oss be om det som finns i himlen och tänka på just det, på det land där Kristus finns till höger om honom som sände honom, inför dig står jag, förbarma dig över mig.”

Reflektion:
Alla handlingar som Jesus gjort syftar till att återföra människan till himmelriket. Jesus steg upp för att också vi ska kunna stiga upp med honom. Låt oss leva nu i uppståndelsens tid, med insikt och uppväckelse av våra hjärtan, så att vi när vår tid är inne, kan återförenas med honom i himmelriket.