Skärtorsdag

  • By Christina
  • 25 april, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Skärtorsdag

Idag satt Kristus för sista gången med sina lärjungar vid judarnas påsk måltid. Kärleken visades tydligt i det Kristus gjorde men samtidigt förbereddes otroheten från Judas Iskariot. Jesus åt den sista måltiden med sina lärjungar som Moses har skrivit om i den andra Moseboken, kapitel 12 när han påminde dem om deras utgång från Egypten, slaveriets land till friheten. Efter det ser vi att Kungen som sitter på tronen och blir tilltjänad av änglar, sätter sig ner för att tvätta lärjungarnas fötter. Varför ska han tvätta deras fötter? Behöver deras fötter renas? Och om de var orena, varför tvättade de inte av sig sina fötter själva? Varför ska Kristus tvätta deras fötter? Jo, pga en stor kärlek och en ännu större ödmjukhet. Denna kärlek visar Jesus genom sin ödmjukhet, att han tvättar deras fötter och ger dem ett nytt bud som säger: ”Älska varandra såsom jag har älskat er.”

Men hur har du älskat oss Herre?

Han svarar och säger: ”Imorgon på korset kommer ni se hur mycket jag har älskat er och vilken kärlek jag bär för er. Hur min kärlek är och hur er kärlek bör vara. Men för att denna kärlek ska växa, stig upp och kom så att jag kan ge er ett nytt förbund som ni vinner ett evigt liv genom.”

”Vad är detta för förbund Herre?”

Han svarar: ”Ta och smaka, det här är min kropp. Ta och drick, det här är mitt blod, det nya förbundet som kommer att utgjutas för syndernas förlåtelse.”

”Herre, vi ser enbart bröd och vin, hur är dessa ditt faktiska kött och blod?”

Han svarar: ”Det är sant att ni endast ser bröd och vin men i er trons ögon kan ni se det som mitt faktiska kött och blod. Den som äter det vinner ett evigt liv.”

”Vart är du på väg nu Herre?”

Han svarar och säger: ”Nu är tiden inne för att jag ska överlämna mitt liv i min vilja. Tror ni att det är Judas som kommer att överlämna mig? Nej. Jag har makten att överlämna det och makten att ta det.”

Herre, idag lär du oss ljuvliga läror. Du lär oss ödmjukhet, du lär oss att älska varandra. Du ger oss det eviga livet genom vårt mottagande av den heliga nattvarden. Du lär oss bönen utan att vi tröttnar. Såsom du har sagt: ”Herre, ta ifrån mig denna bägare men må din vilja ske”

Ja Herre, må din vilja ske i våra liv och i allt.

(Skrivet av Abona Bassil Zakaria)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather