Om den 8:e dagen

  • By Christina
  • 8 maj, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Om den 8:e dagen

Som vi alla vet, säger Bibelns skapelseberättelse att Gud skapade allt som finns samt människan på 6 dagar och på den 7:e vilade han från sitt skaparverk. Men vad gjorde Gud på den 8:e dagen?

Nu kanske du tänker: ”Vadå 8:e dagen? Skapelseberättelsen handlar bara den 1:a till och med den 7:e dagen.”

Om vi är riktigt uppmärksamma under kyrkans böner under dessa veckor – det vill säga under veckorna efter uppståndelsen och före himmelsfärden – så lägger vi märke till att kyrkan ofta och många gånger prisar Gud för att han förverkligade den 8:e dagen som är fullbordan av skapelseberättelsen.

Om vi tänker efter riktigt noga, märker vi snart att skapelseberättelsen i Bibeln är ofulländad. Skapelseberättelsen säger att Gud skapade allt, människan och vilade på 7 dagar, men något gick fel. Något fullbordades aldrig. Det fanns en till dag, den 8:e, men den inträffade aldrig! Vad handlade den här 8:e dagen om?

Som vi alla vet av 1 Mos 2 (som kommer omedelbart efter skapelseberättelsen) så valde människan att inte förverkliga det eviga livet med Gud som han hade lovat henne om hon ville äta av Livets träd. Gud skapade människan och vilade. Sedan väntade Gud på att människan skulle äta av Livets träd för att nästa dag, den 8:e, skulle fullbordas som är den eviga dagen som innebär fullbordan av skapelseberättelsen. Men i stället för att ta del av det eviga livet med Gud genom Livets träd, valde människan att synda och falla bort från det eviga livet med Gud.

Därför blev Guds Son, vår Herre Kristus, människa. Han blev människa för att fullborda skapelseberättelsen genom att förverkliga den 8 dagen! Den 8:e dagen är den dagen på vilken Kristus gav det eviga livet till människan! Livets träd i skapelseberättelsen är inget annat än en symbol för Kristus själv! Kristus säger ju om sig själv att han är Livet! Människan åt aldrig av Kristus enligt skapelseberättelsen och därför fullbordades den aldrig. Kristus steg ner för att ge oss sig själv så att skapelseberättelsen kunde fullbordas. Kristus sade: ”Jag är det levande brödet som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet.” (Joh 6:51) Detta är den 8:e dagen. Den 8:e dagen är att äta det levande brödet, Jesus kropp och blod, och på så sätt får leva i evighet!

Kyrkan och hennes böner under dessa veckor kallar sålunda den söndagen som Jesus uppstod på för den 8:e dagen, eftersom det är på söndagen som vi äter Kristus kropp och blod och får leva i evighet, får leva i den 8:e dagen!

Nu kanske du förstår varför Lagen i Gamla testamentet sade att pojkar skulle OMSKÄRAS på den 8:e dagen. (3 Mos 12:3.) Omskärelsen av pojkars förhud var inget annat än en symbol på att EN ENDA TILL SAK behövde göras av Gud för att FULLBORDA skapelsen. Synden behövde klippas bort av av honom som sedan skulle ge sig själv till människan så att hon skulle kunna leva med honom i evighet. Denna enda sak var Kristus verk. Detta var den 8:e dagen!

Kristus skapade allt på 5 dagar. Han skapade människan på den 6:e dagen och vilade på den 7:e. Kristus kom och fullbordade skapelsen på den 8:e dagen genom att ge oss sig själv så att vi ska kunna leva i evighet.

JUST NU LEVER VI I DEN 8:E DAGEN!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather