Kristen kärlek bygger inte på känslor

  • By Christina
  • 1 maj, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Kristen kärlek bygger inte på känslor

Om vi stannar upp, ser oss omkring och lyssnar lyhört, kommer vi snart inse att den vedertagna synen på kärlek är att den bygger på känslor. Eftersom känslor är som en berg-och-dal-bana, har kärleken blivit som en vagn som åker upp och ner, sakta och snabbt. Detta förklarar de många skilsmässorna i Sverige. Mer än 50% av de som gifter sig skiljer sig. Varför? Jo, för att ”jag har inga känslor för dig längre…”.

Kristen kärlek bygger inte på känslor. I första Korinthierbrevet (kapitel 13) förklarar Paulus för oss vad en kristen kärlek innebär. Om vi läser Paulus förklaring noga, ser vi att han aldrig nämner känslor. Utan enligt Paulus är kärleken ”tålmodig” och ”god”. Den är inte ”stridslysten”, ”skrytsam” och inte ”högmodig”. Den är inte ”utmanande” och inte ”självisk”. Den ”brusar inte upp”. Den vill aldrig ”ont” och finner inte heller ”glädje i orätt”. Kärleken älskar ”sanningen”. Kärleken ”bär allt”. Kärleken ”hoppas, tror och uthärdar”. (Verserna 1-6.) Vi ser alltså att kärleken bygger på uppoffring!

Var står det något om ”känslor” i Paulus förklaring? Den kristna kärleken är ingen Hollywood-kärlek, och bygger därför inte på känslor! En Hollywood-kärlek dör inte för någon annan utanför filmen, men det gör den kristna kärleken på riktigt. Därför skriver Paulus:

”Ni män, älska era hustrur så som Kristus har älskat kyrkan och utlämnat sig själv för den.” (Ef 5:25)

Kristus kärlek för kyrkan bygger på uppoffring. Kristus dog för kyrkan för att han älskade henne. Så ska en man bygga sin kärlek på uppoffring och dö varje dag för sin hustrus liv. Och detsamma ska hustrun göra.

Den kristna familjen som inte bygger på en uppoffrande kristen kärlek, kommer vara splittrad och då är det bara en tidsfråga när familjen bryts samman.

När du ska grunda en kristen familj, genom att ingå ett äktenskap, tänk på detta: kristen kärlek handlar om uppoffring och inte om känslor.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Reflektioner