Reflektion om långfredagen

  • By Christina
  • 14 april, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Reflektion om långfredagen

Jesus förknippas med korset och det lidande han fick gå igenom på vägen till korsfästelseplatsen Golgata. Bibeln återger Jesus lidande ganska kortfattat och man kan därför uppfatta att händelseförloppet inte var långvarigt. Men den som mediterar kring texterna förstår hur mycket Kristus led. Det var inte bara ett eller två slag, utan det var ett långt plågande som bestod av tortyr och fångenskap. Han misshandlades, bespottades, örfilades, gisslades och fick törnekronan på sitt huvud. Det står att han blev så svårt slagen att han var oigenkännbar.

Med det var inte det enda vår Herre fick genomlida. På väg till korset föll han till marken. Vår Herre föll inte en gång, utan han föll tre gånger bärandes på korset. Våra synder var en så pass tung börda att den försvagade vår Herre, så att han föll till marken. Korset i sig var lätt men våra synder var tunga. Att Jesus föll för andra gången var på grund av våra upprepade synder. När Jesus kom fram till Golgata var han utmattad och föll för tredje gången. Tänk vilken börda våra synder var som föranledde Jesus att falla inte bara en gång utan tre. Men hans kärlek för oss varken förminskades eller upphördes.

I människornas ögon var han fängslad och hjälplös. Men sanningen är att han var fri och hade all makt. Han var inte svag på korset utan han var stark. Detta bevisar Jesus när han säger: ”Fadern älskar mig därför att jag ger mitt liv för att sedan ta det tillbaka. Ingen tar det ifrån mig, utan jag ger det av fri vilja. Jag har makt att ge det, och jag har makt att ta det tillbaka.” (Joh. 10:17-18)

Jesus hade styrkan och den obeskrivliga kärleken som gjorde att han stod ut med all smärta och förnedring för vår skull. Under hela händelseförloppet hade han målet i sikte. Oss. Han hade våra ansikten framför sig och han var villig att gå igenom det värsta tänkbara och inte en enda gång sa han: ”det räcker, smärtan är outhärdlig.” Ett enda ord från honom hade räddat honom, men han valde att rädda oss istället. Allt för att vi ska kunna komma till honom. På korset var Kristus huvud lutad åt sidan och hans armar var öppna för att han skulle kunna pussa, omfamna och ta emot.

Ingen har under hela historiens gång visat sådan kärlek. Därför kallar våra fäder korset för fridens tecken, ett tecken runt vår hals som bevis för vår Guds kärlek. Korset är segerns tecken, segern över döden. Korset gav oss livet tillbaka och tack vare korset finner vi ingen död utan vi finner liv i evighet.

Men det stannar inte där. Enligt historien var Golgata platsen som Adam dog på och än idag ligger begravd på. Det är därför som många ikonmålningar av korsfästelsen har en döskalle placerad under Jesus fötter. Dödskallen är Adams, mänsklighetens fader, eftersom han representerar hela människosläktet. Så den plats som döden regerat över och den plats som mänskligheten varit slav under döden var just den plats som Jesus valde att korsfästas på. Genom sin uppståndelse triumferade han över döden och genom sitt kors vann han den slutliga segern. Segern över döden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather