Om Palmsöndagen

• 9 april, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Om Palmsöndagen

Palmsöndagen (på syriska säger vi: söndagen av hosianna) är söndagen före påsk som inleder den så kallade stilla veckan (på syriska kallar vi veckan: lidandets vecka). Som bekant för de allra flesta är palmsöndagen ägnad minnet av Kristus intåg i Jerusalem.

Folket välkomnade Kristus med att utropa: ”Hosianna Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden!” (Matt 21:9)

Kyrkan har sålunda fulländat 40 dagars fastan och under palmsöndagen följer hon Kristus in till Jerusalem och ropar: ”Hosianna!”

Men varför ropar vi hosianna? Det kan vi få svar på om vi lär oss vad det syriska ordet ”hosianna” (som ytterst kommer från hebreiskan) betyder. Så, vad betyder ordet? Jo, det betyder: ”Rädda nu!”

Så när vi, liksom folket på Kristus tid, ropar ”hosianna” till Kristus så menar vi: ”Kristus, rädda [oss] nu!” Och detta förklarar varför Kristus gick in till Jerusalem! Han gick in till Jerusalem för att rädda människan! Detta visar hur enormt underbar palmsöndagen är!

Under palmsöndagen rider Räddaren in till staden för att krossa fienden, Satan, som har fängslat mänskligheten under Dödens rädsla! Livet rider in till Jerusalem som en Räddare för att förinta Döden och fängsla Satan. Därför är palmsöndagen begynnelsen på det nya livet som snart kommer att fullbordas av Kristus genom korset.

När vi är i kyrkan denna dag, låt oss minnas vad ”hosianna” betyder så att vi verkligen kan ära högtiden på ett rätt sätt. För om vi inte förstår vad en högtid handlar om så kan vi varken ge högtiden den äran som den förtjänar eller uppfylla våra liv med den andliga födan som vi behöver för att kunna leva ut det kristna livet.

Hosianna Kristus, hosianna! Rädda oss Kristus, rädda oss!

Categories: Högtider och Fasta