Om den barmhärtiga samariern

• 26 mars, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Om den barmhärtiga samariern

Dagens syrisk-ortodoxa liturgi, 5 söndagen i fastan, handlade om en liknelse i Nya testamentet som Kristus berättade:

”En man var på väg från JERUSALEM ner till JERIKO och blev överfallen av RÖVARE. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lät honom ligga där HALVDÖD. En präst råkade komma samma väg, och när han såg mannen vek han åt sidan och gick förbi. På samma sätt med en levit som kom till platsen; när han såg honom vek han åt sidan och gick förbi. Men en SAMARIER som var på resa kom och fick se honom ligga där, och han fylldes av MEDLIDANDE. Han gick fram och hällde olja och vin på såren och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett VÄRDSHUS och skötte om honom. Nästa dag tog han fram TVÅ DENARER och gav åt värden och sade: ’Sköt om honom, och kostar det mer ska jag betala dig på återvägen.'” (Luk 10:30-35)

Hur ska vi tolka det här?

I dagens liturgi, det vill säga i dagens böner, finner vi tolkningen. Nedan följer en svensk översättning av en av de många bönerna som vi bad i dag som ger en fullständig tolkning på liknelse:

”Mannen som gick ner från Jerusalem till Jeriko är människan som föll från Paradiset till avgrunden. Där blir människan slagen av rövare som är demonerna som utan barmhärtighet ansätter henne, misshandlar henne och avklär henne den himmelska härligheten.

Den judiska prästen och leviten kunde inte hjälpa människan. Men det kunde vår Frälsare som är samariern. Genom sitt medlidande steg han ner från himlen för att besöka och läka människan. Vår Frälsare överlämnade sig åt döden för människans skull och genom sitt blod på korset botade han människans sår.

Vår Frälsare bar den slagna människan och förde henne till värdshuset som är den heliga Kyrkan. I den heliga Kyrkan botas alla sjuka och förlåts alla syndare. Värden är den heliga prästen som fick två dinarer av Kristus. Dinarerna är Kristus värdefulla kropp och blod genom vilka prästen ska sköta om människan. Här visar vår Frälsare att prästen har blivit beordrad att sköta om de troende utan uppehåll och när Kristus återvänder ska han vedergälla prästen enligt rättvisan.”

Detta är ett fantastiskt exempel på hur den så kallade symboliska teologin fungerar som är så typisk för den syriska-kristna traditionen. Syriska fäder såg hela bibeln som symboler för Kristus frälsande verk. Varje gång fäderna öppnade sin mun för att tolka bibeln så var det Kristus frälsande verk som var målet. Med andra ord: Fäderna insåg att Kristus är vårt allt och ingenting kan ha något värde utanför Kristus. Därför läste och tolkade de allt i bibeln i ljuset av Kristus frälsande verk!

Det finns inget nyttigare för själen än att be och förstå bönens innebörd. Först då kan en verklig förändring ske i människans inre liv.