Kyrkans firande av den första hälften av 40 dagars fastan

  • By Christina
  • 22 mars, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Kyrkans firande av den första hälften av 40 dagars fastan

I dag är en speciell dag. I och med i dag har kyrkan fullbordat den första hälften av 40 dagars fastan. Då frågar vi oss: Hur firar kyrkan detta? Jo, hon firar det genom att upphöja korset! Om ni går in i någon kyrka i dag, då ser ni att korset är upphöjt inför altaret till din höger med två ljus tända. Men varför?

När Kristus talade med Nikodemus i Joh 3, sade han följande:

”Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas.” (Joh 3:14)

Vad menar Kristus?

Jo, i 4 Moseboken, kapitel 21, kan vi läsa att judarna, ledda av Mose, vandrade i öknen. De hade lämnat slaveriet i Egypten och var på väg till det utlovade landet. Men folket blev otåligt. De orkade inte fortsätta sin vandring. Ökenvandringen var svår. Så de började klandra Gud och Mose, och sade: ”Varför har ni fört oss ut ur Egypten för att dö i öknen? Här finns inget att äta och dricka. Vi är utleda på den usla maten.” (4 Mos 21:5)

Gud ville lära sitt folk att inte tappa fokus på löftet om det utlovade landet. Gud ville lära sitt folk att inte förlora hoppet om den sanna vilan. Gud ville lära folket att inte glömma honom. Gud ville lära folket att inte överge honom. Därför skickade Gud giftiga ormar mot folket som bet dem. På det här sättet skulle folket inse att ingen annan än Gud finns som kan hjälpa dem. Folket insåg detta och sade till Mose: ”Vi syndade när vi klandrade Herren och dig. Be till Herren att han tar bort ormarna från oss.” (4 Mos 21:7)

Mose bad för folket, och Gud sade till Mose: ”Gör en orm av koppar och sätt upp den som ett fälttecken. Var och en som blir biten ska se på den, så får han leva.” (4 Mos 21:8)

Mose gjorde som Gud hade sagt, och folket fick liv. Alla som hade blivit bitna, såg på den upphöjda kopparormen och fick liv!

Vad har det här med vår fasta att göra? Jo, allt!

1. Bibeln säger att vandringen i öknen varade i 40 år (5 Mos 29:5), vilket är en symbol för vår 40 dagars fastan.

2. När Guds folk i öknen hade nått halva tiden, började de tappa fokus på Gud och hans löfte. Därför föll de, och giftiga ormar bet dem. När vi har nått halva vår fasta, kan vi tappa vår inre blick på Kristus. Och när vi tappar vår blick på Kristus, faller vi och blir bitna av synden.

3. En kopparorm upphöjdes i öknen så att Guds folk skulle minnas Gud och hans löfte, samt få liv. På samma sätt upphöjer vi Korset i dag – som kopparormen var en symbol för – för att på nytt fästa vår blick på Kristus och få liv av denna syn.

4. Gud visar sitt folk i öknen att han alltid är med dem, men vill att de alltid ska vara med honom. De föll, erkände, omvände, och han tog emot dem. Så är det med oss i dag: I dag påminner Kyrkan oss om att Kristus är med oss. Och om vi faller, erkänner och omvänder oss, kommer Kristus att ta emot oss!

5. Efter 40 år kom Guds folk i Gamla testamentet till vilans land. Om 40 dagar kommer vi anlända till den sanna vilan, som är Kristus uppståndelse!

Må den Korsfästa stärka var och en som fastar. Må den Korsfästa hjälpa var och en som fastar att nå den eviga vilan. Må den Korsfästa bevara sin heliga Kyrka som på ett gudomligt och genomtänkt sätt ordnat sitt kyrkoår för att hjälpa sina barn att vara medvetna troende. Må den Korsfästa skapa en växande kärlek i Kyrkans barns hjärta så att de inser vilken underbar Kyrka de har!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Högtider och Fasta