Om Guds försyn

  • By Eliane
  • 14 juli, 2016
  • Kommentarer inaktiverade för Om Guds försyn

Det berättas om en ung kristen person som med ett krossat hjärta gick till sin andliga vägledare med stenen, som krossat hennes hjärta, i sin hand. ”Fader, den här prövningen, som jag har i min hand är alldeles för tung för mig! Och jag vet inte vad jag ska ta mig till.” Hennes vägledare tog emot henne med en öm famn och sade:

– ”Min dotter, berätta…”

– ”Jo, jag går igenom en jobbig period nu. Och det verkar som att mycket av det jag byggt upp i mitt liv börjar rasa. Det går inte bra på jobbet och jag börjar bli gammal och vet inte om jag kommer träffa den kristna mannen i mitt liv. Jag förlorade min pappa, som du vet, för några år sedan och det gjorde ont och nu är min mamma gammal och hennes hälsa har försämrats. Vad ska jag ta mig till? Vart är Gud i allt det här…”

– ”Min dotter, Gud är överallt i det här. Gud är alltid med oss, som du vet, och Han drar sig inte undan när saker och ting verkar bli svåra. Ja, de är svåra, men Han är där. Säg mig, drar sig luften tillbaka när du tappar andan…”

– ”Nej…”

– ”Precis… Och inte heller drar Gud sig tillbaka när vi tappar kraften eller snarare kontrollen. Se min dotter, vi kristna tror på något som vi kallar för Guds försyn. Ja, det här kanske är ett svårt ord, men det är viktigt att vi förstår dess innebörd för då kommer vi finna vila.”

– ”Fader, vad betyder Guds-försyn?”

– ”Min dotter, låt mig förklara detta ord för dig genom berättelsen om när Abrahams son Ismael drivs bort ut i den svåra öknen tillsammans med sin egyptiska moder Hagar. Visst känner du till berättelsen?”

– ”Hmm, jo, men jag minns inte allt…”

– ”Såhär var det. Abraham hade ju en son från Sara som hette Isak, men också en son från Hagar som hette Ismael. När barnen, både Isak och Ismael växte, började det uppstå lite problem mellan Sara och Hagar och Sara sa till Abraham att driva bort egyptiskan Hagar och hennes son Ismael. Bibeln säger att ’Abraham blev mycket ledsen, det gällde ju hans son.’ (1 Mos. 21:11) Man kan lätt säga att även Abraham kände att saker han byggt upp i sitt liv började rasa. Eller hur!”

– ”Faktiskt…”

– ”Men vad gjorde Abraham, som Bibeln kallar för trons fader eftersom han hade så stark tro på Gud? Jo, Abraham litade på Guds-försyn. Abraham visste att oavsett vad som sker i livet, gott eller ont, så kommer Gud alltid att fixa till det som sker så att det blir till uppbyggelse. Gud kom till Abraham och intygade Abrahams tro med orden: ’Var inte ledsen för Ismael och Hagars skull. Gör som Sara säger.’ (1 Mos. 21:12)”

– ”Men fader, hur kan Gud låta Saras illvilja ske! Varför hindrade han inte det! Som med mitt liv… varför kan Gud inte bara hindra att saker och ting raserar i mitt liv!”

– ”Min dotter, Gud skapade naturen med en viss gång och människan med en fri vilja. Gud ingriper inte hela tiden och alltid, för annars skulle naturens gång och människans fria vilja kuvas. Gud lät Saras vilja ske för att Han i första hand skapade henne fri.”

– ”Okey, jag tror jag hänger med. Det hör till människans livscykel att bli gammal och eventuellt dö och det hör till människan i världen att saker och ting ibland raseras på grund av olika anledningar…”

– ”Precis, typ så, men se här… Detta betyder inte att Gud är maktlös. Nej! Utan han låter världens naturliga gång ske och människors fria viljor fortlöpa, men han finns alltid där. Vet du vad som hände med Hagar och Ismael?”

– ”A, det minns jag. De gick sen ut i öknen, men jag vet inte vad som hände sen.”

– ”Då ska jag påminna dig. Abraham gjorde som Sara ville och som hon sa att han skulle göra. Abraham lät alltså Hagar och Ismael gå ut i öknen med lite bröd och en vattensäck. Hagar bar sin son på sina axlar och irrade omkring i öknen och snart så tog brödet och vattnet slut. Ismael började gråta och Hagar blev ledsen och tänkte: ’Min son kommer dö mitt framför mina ögon… Vad kan jag göra!’ Då kom Gud till henne och sa: ’Hur är det fatt, Hagar? Var inte rädd, jag har hört hur pojken gråter där borta. Gå och lyft upp honom och ta väl hand om honom.’ (1 Mos. 21:17-18)

– ”Så underbart fader! Gud grep in! Men varför griper inte Gud in i mitt liv…”

– ”Min dotter, lugna dig, låt mig berätta färdigt.”

– ”Förlåt…”

– ”Ingen orsak min kära. Hagar var ute i öknen och allt verkade omöjligt. Det verkade som att hela hennes liv skulle rasa, men då kom Gud. Och vad tror du Gud gjorde? Jo, Bibeln säger att Gud ÖPPNADE HENNES ÖGON så att hon såg en brunn! Och från den brunnen fick hon vatten och gav Ismael att dricka! (1 Mos. 21: 19) Sedan läser vi att ’Gud var med pojken, och han växte upp och blev stor, och hans mor skaffade honom en hustru från Egypten.’ (1 Mos. 21:20-21) Så min kära dotter, Gud griper in även när något ont av naturen eller av människans fria vilja sker. Och tänk på hur Gud grep in i Hagars liv… Han öppnade hennes ögon så hon kunde se sin räddning. Och jag är övertygad att han kommer öppna dina ögon så att du kan se Herrens räddning och inte världens problem. För i varje problem finns Guds räddning eftersom vi tror på Guds-försyn. Mor Antonios, den stora munkarnas fader, säger följande om Guds-försyn: ’En sann intelligent kristen människa har endast ett huvudsakligt mål i det här livet: att följa och rätta sig efter Gud. Med detta huvudmål som bakgrund, kommer människan sedan att alltid undervisa sin själ att oavsett vad som sker i livet skall man ge Gud tacksägelse eftersom Gud med sin försyn alltid ordnar allt som sker i människans liv till det bästa. Men det kan ta tid. Det är absurt att vara tacksam mot läkaren som ger oss bitter och obehaglig behandling för att läka våra kroppar, men samtidigt vara otacksam mot Gud för att saker i livet VERKAR vara hårda medan alla saker som vi möter i livet i själva verket är för vår uppbyggelse och i enlighet med Guds-försyn. Därför säger jag att tro på Guds-försyn räddar själen och gör den perfekt.’ Så min dotter, lita på att Gud är där med sin försyn i allt som sker i ditt liv, även om det är problem du möter. Gud är där och om Gud är med dig, vad kan då vara emot dig! Var stark. Var kristen. Tro. Gud är med dig.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather