Sta Sofia och hennes tre döttrar

  • By Gunay
  • 17 september, 2015
  • Kommentarer inaktiverade för Sta Sofia och hennes tre döttrar

Idag firas minnet av Sta Sofia och hennes tre döttrar som dog martyrdöden. Här kommer deras berättelse:

Döttrarna hette Tro, Hopp och Kärlek. Deras mamma var en from kristen änka som namngav sina döttrar de tre kristna dygderna. Tro var tolv år, Hopp var elva år och Kärlek var sju år. Sta Sofia uppfostrade de i kärlek till Herren Jesus Kristus. Hon och hennes döttrar dolde aldrig sin tro på Kristus och erkände den öppet inför alla. Kristi doft spreds från deras hem och kvinnor från alla riken kom till deras hem för att delta i deras andliga och Kristocentriska gemenskap. Deras hem blev en viktig centralpunkt för spridningen av den kristna tron.

En man vid namnet Antiokis fördömde dem till Kejsaren Hadrianus (117-138), som beordrade i sin tur att de skulle föras till Rom från Antiokia. Mamman och döttrarna visste att de skulle ställas inför kejsaren för att bli förfrågade om deras tro så de bad innerligt till Herren Jesus Kristus, att han skulle ge dem styrka för att inte frukta tortyren och döden. När de kom inför kejsaren blev alla imponerade av deras glädje. Det såg ut som om de hade förts till en stor högtid snarare än tortyr. Kejsaren började med att försöka tvinga dem till att offra till gudinnan Artemis men de unga flickorna förblev orubbliga i sin tro på Jesus Kristus och vägrade tillbe gudinnan. Därefter fick den ena efter den andra torteras och halshuggas men när de kom inför Kejsaren så blev de fyllda av Guds kraft och nåd så att de frimodigt bekände deras tro på Honom.

När det blev den yngsta dotterns tur bad mamman att Herren skulle hjälpa henne att inte frukta döden. Kejsaren frågade henne:

– ”Hur gammal är du?”

– ”Sju år” svarade Kärlek

– ”Är det inte synd att du ska dö så tidigt bara för en Gud som du tillber och knappt ser?”

– Då svarade flickan: ”mitt hjärta och mina tankar är med Gud”

Då drogs vreden över Kejsaren och han beordrade att hon skulle knytas fast vid ett hjul och de slog henne med stavar tills hennes kropp blev täckt med blodiga sår sedan kastade de henne i en glödhet ugn men Herren bevarade henne. Sta Sofia, mamman, utsattes för en annan grov tortyr. Hon var tvungen att se alla hennes döttrar lida, torteras och halshuggas. Hon visade dock ett orubbligt mod och uppmanade sina döttrar till att uthärda plågorna för att få glädjas med deras himmelska Brudgum. Alla tre flickor halshöggs och glatt böjde de sina halsar under svärdet.

Sta Sofia fick ta hennes döttrars kroppar med sig och efter att hon hade begravt de så bad hon Herren ta henne också så hon dog strax efter det.

Hoppas dessa berättelser inte bara räknas som något historiskt utan förmedlar till oss en sanning som vi kan leva efter även idag…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather