Icke-kristna källor (Talmuds antikristna citat om Jesus) – Nr 9

 • By Christina
 • 8 september, 2015
 • Kommentarer inaktiverade för Icke-kristna källor (Talmuds antikristna citat om Jesus) – Nr 9

 

Denna icke-kristna källa kommer från Talmud. Talmud är  judarnas orala traditioner som blev nedskriva långt efter att Gamla Testamentet hade blivit skriven. Den är väldigt lång (ca 6000 sidor) och det finns olika versioner av den; Babyloniska och Palestinska Talmud. De skrevs ner mellan 200-500-talet och anger vad olika rabbin har sagt om olika ämnen i en judisk kontext. Vissa av citaten är väldigt antikristna och hemska. Men som vi har läst i inlägget om Celsus så använder Talmud samma argument som Celsus gjorde, vilket ger slutsatsen att båda dessa troligtvis kommer från samma källa. Nedan kommer citaten om Jesus:

”Jesus praktiserade magi och ledde Israel vilse.” (b. Sanhédrin 43a)

“Det har blivit lärt: På dagen innan Pesach hängde de Jesus. En budbärare gick före honom under 40 dagar och sa ’Han ska bli stenad för att han praktiserade svart magi och förledde Israel vilse. Låt någon som vet något i hans fördel komma fram och försvara honom.’ Men inget hittades för hans fördel, de hängde honom på dagen före Pesach.” (b. Sanhédrin 43a)

Båda källorna ovan skriver samma sak om att Jesus gjorde mirakel men med svart magi. Vi minns ifrån Celsus att han påstod samma sak. Men ingen av dessa har påstått att Jesus inte gjorde mirakel utan man indirekt erkänner att Jesus hade de krafterna. Detta är anmärkningsvärt. Citatet ovan är överens med Jesus Kristus förhör då ingen försvarade honom, inte ens han själv. Han blev även korsfäst dagen innan Pesach vilket är välkänt i Nya Testamentet.
Det finns fler citat från Talmud:

”Han [Bileam] sa hans liknelse och sa ’Ack, vem kan leva när Gud gör detta?’[4 Moseb. 24:23]. Rabbi Simeon ben Lakish [d. 280] sa, ’Ve till honom som gör sig själv levande med Guds namn!’” (b. Sanhédrin 106a)

Citatet är kontroversiellt då det inte är helt klart vem det talas om. Men det är uppenbart att oavsett vem det än är, så anklagas han för att vara magiker och falsk profet, som med Guds heliga namn gör sig själv levande (hos judar får Guds namn varken uttalas eller skrivas). Detta är intressant då det passar in på Jesus som påstod sig vara ”Jag Är” eller ”Jahve”, det förbjudna Gudsnamnet.
Vi kan läsa ännu ett citat:

”En viss heretiker sa till Rabbi Hanina (d.232), ’Har du hört hur gammal Bileam var?’ Han svarade, ’Det finns inget om det [i Skriften]. Men från vad som är skrivet [i Psalm 55:23], ’Blodtörstiga och vilseledande människor kommer inte att leva halva sin livslängd’, han måste ha blivit 33 eller 34 år gammal. Han [heretikern] sa, ’Du har svarat mig väl. Jag har sett Bileams krönika och i den är det skrivet, ’Bileam den lame var 33 år när Phineas [Pinhas] rånaren dödade honom.’” (b. Sanhedrin 106b)

Man nämner inte Jesus Kristus vid namn för att inte väcka anstöt hos kristna utan man använder kryptiska kodord för att förvirra utomstående som läser texten. Heretikern i detta fall måste vara en kristen då kristna och kristendomen under den tiden ansågs som en sekt till judendomen. Bileam var den falska profeten i Gamla Testamentet som skulle förbanna Israel men blev hindrad av en ängel. Vi kan även anmärka från Talmud att de kände till Jesus ålder och att han vilseledde människor.

Vi kan sammanfatta vad vi har läst från Talmud om Jesus:

 1. Jesus ansågs förleda Israel
  2. Han korsfästes dagen innan Pesach
  3. Han gjorde mirakel
  4. Han levde 33 år
  5. Han använde Guds namn
  6. Ingen försvarade honom i rättegången
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Histora