Icke-kristna källor (Om Jesus korsfästelse, uppståndelse & mörkret som uppstod) – Nr 10

  • By Christina
  • 8 september, 2015
  • Kommentarer inaktiverade för Icke-kristna källor (Om Jesus korsfästelse, uppståndelse & mörkret som uppstod) – Nr 10

 

Den sista och därmed tionde icke-kristna källan är från den grekiske historikern Phlegon, som tjänade under kejsar Hadrianus under andra århundradet. Han var en slav som blev friad av kejsaren. Han skrev om Kristus under hans levnadstid, ca 140 e. Kr. Hans verk finns tyvärr inte bevarat, men vi kan återskapa vissa delar av den från kyrkofäder som Origen och Julius Africanus.

”Nu till Phlegon, i hans trettonde eller fjortonde krönikebok tror jag, inte bara tillskrev Jesus en framtida kunskap om kommande sakerna (fastän han blev förvirrad om vissa saker som refererar till Petrus som om det refererar till Jesus) men vittnade att resultatet överensstämde med Hans förutsägelser. (Origen, Mot Celsus XVI)

Phlegon vittnar alltså om att Jesus kunde se in i framtiden. Det här är inte det enda citatet från Phlegon i Origen, vi kan även hitta denna:

”Och angående solförmörkelsen under kejsar Tiberius, i vars styre Jesus blev korsfäst och de stora jordbävningarna som skedde, Phlegon skrev också, tror jag, i trettonde eller fjortonde av hans krönikebok.” (Origen, Mot Celsus XXXIII)

Och detta citat från Phelgon finns hos Julius Africanus:

”Phlegon skriver att, under kejsar Tiberius tid, när det var fullmåne, var det en total solförmörkelse från sjätte till nionde timmen.” (Julius Africanus XVIII)

Mycket intressant att han nämner en solförmörkelse som hände under korsfästelsen. Som vi skrev i ett tidigare inlägg, kan detta inte vara rätt eftersom solförmörkelse aldrig kan ske under en fullmåne. Mörkret som kom över världen under 3 timmar kan troligtvis inte förklaras med naturliga fenomen. Men jordbävningen som nämns i evangelierna bekräftas alltså av Phlegon.

Det finns ännu ett citat från Phlegon hos Origen fast denna gång är det om återuppståndelsen:

”Jesus, medan han var levande, var inte till någon hjälp för sig själv, men sedan uppstod han från döden, och visade såren efter hans straff, och visade hur hans händer var genomborrade av spikar.” (Origen, Mot Celsus LIX)

Phlegon kände till återuppståndelsen fastän han troligen inte var kristen. Han hade även kunskap om att Jesus blev straffad på korset och blev genomborrad. Vi kan sammanfatta lite vad vi kan få ut från denna Phlegon om vår Herres liv:

1. Jesus profeterade (trots att Phlegon blev förvirrad om vissa saker som egentligen var om Petrus)
2. Jesus blev genomborrad av spikar
3. Jesus blev korsfäst
4. Jordbävning efter korsfästelsen.
5. Mörkret under korsfästelsen berodde på solförmörkelse (detta är felaktigt)
6. Jesus uppstod från döden

Vi kan med säkerhet säga att ingen kristen kan ha hittat på denna källa. Ingen skulle hitta på en sådan källa och ange så många felaktigheter. Men vi får ändå ut bekräftande fakta från Phlegon då vi ser att den stämmer ganska bra överens med evangelierna som vi har idag.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather