Icke-kristna källor (Judar utvisas från Rom pga. Kristus) – Nr 6

  • By Christina
  • 6 september, 2015
  • Kommentarer inaktiverade för Icke-kristna källor (Judar utvisas från Rom pga. Kristus) – Nr 6

 

Den sjätte icke-kristna källan är skriven av den romerska historikern Suetonius. Han levde mellan första och andra århundradet, vilket gör honom till en mycket viktig historisk källa om Jesus Kristus och den tidiga kristna kyrkan. Suetonius var även vän med Plinius den yngre och Tacitus, som också nämner Jesus i sina historiska verk.

Suetonius jobbade hos kejsar Hadrianus under en kort tid och skrev verket ”De tolv kejsarnas liv” (De vita Caesarum). Skriften har överlevt fram till vår tid. I verkets 5:e bok, som handlar om kejsar Klaudius liv, skriver han om kejsarens handlingar:

”Han [Klaudius] utvisade judarna från Rom sedan de alltid skapade oro pga. anstiftaren Krestus” (Claudius 25:3-5)

Judarna skapade tumult och problem i Rom och kejsaren tvingades utvisa alla judar från Rom. Men tumulten skapades av judarna mot de kristna på grund av Krestus. Redan på den tiden var vår Herre Jesus Kristus anledningen till att judarna förtryckte den tidiga kristna kyrkan. Klaudius härskade mellan år 41- 54 e.Kr. i Rom. Det finns en intressant koppling mellan just Suetonius och det aposteln Lukas skriver i Apostlagärningarna:

”Sedan lämnade Paulus Athen och kom till Korint. Där träffade han en jude vid namn Akvila, född i Pontus, och hans hustru Priskilla. De hade nyligen kommit från Italien, eftersom Klaudius hade gett befallning om att alla judar skulle lämna Rom. Till dessa båda kom nu Paulus …” (Apostlagärningarna 18:1-2)

Vi ser här att Bibeln stämmer överens med historiska källor. Både Suetonius och Lukas skrev om samma sak men nämnde inte alla detaljer. Denna historia brukar dateras till 49 e. Kr.

Men varför står det Krestus och inte Kristus? Jo, det verkar vara en felstavning av den romerska historikern som inte kunde stava namnet rätt. Det är en väldigt liten skillnad på E och I. Denna felstavning var inte ovanlig i antiken. Vi kan läsa i kyrkoskrivarnas texter att personer som avskydde kristendomen och Kristus inte ens kunde stava hans namn rätt:

”Kristen … är från ’smorde’. Även när ni uttalar den felaktig som ’Kresten’ kommer den ifrån sötma och godhet. Ni kan inte ens namnet ni hatar!” (Tertullian, 1 Apology 3.5, 197 e. Kr.)

Kyrkoskrivaren Lactantius skriver liknande:
”… människors ignoranta misstag, som ändrar en bokstav och kallar honom ’Krestus’” (Lactantius, Divine Institutes 4.7.5, 309 e. Kr)

Referensen ovan är inte den enda från Suetonius om den tidiga kristendomen utan det finns ännu ett avsnitt där han nämner kristna. Detta är från samma bok som ovan, alla andra av Suetonius böcker är förlorade. Denna gång är det ifrån Neros tid referensen kommer ifrån:

”Efter den stora branden i Rom … Straffen var också tilldelade till kristna, en sekt som bekänner en ny och skadlig vidskepelse.” (Nero 16)

Den stora branden i Rom nämns även i Cassius Dio och Tacitus historieverk. Nero hade blivit galen och ville förstöra staden. Han sände ut män för att sätta staden i brand medan han såg ut mot staden från sitt palats, medan han spelande lyra. Tacitus nämner att kristna fick skulden för branden i Rom år 64, under kejsaren Neros regering, och beskriver den fruktansvärda förföljelsen och det ständiga förtrycket som drabbade den tidiga Kyrkan.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
Categories: Histora