”Väldigt få har kommit till Gudstjänsten idag. Varför?”

• By Hanania
  • 27 juli, 2015
  • Kommentarer inaktiverade för ”Väldigt få har kommit till Gudstjänsten idag. Varför?”

En av Kyrkans främsta predikant och kyrkofader är Mor Johannes som levde under slutet av 300 talet och var bland annat Patriark av Konstantinopel. Kyrkan har givit honom namnet ”Guldmunnen” på grund av hans gudomliga förmåga att predika: inte det som folk vill höra utan det som folk måste höra.

Hans predikningar är tydliga, samvetsfyllda, realistiska, starka, behövliga och sanna. I en tid av otydlighet, ger han oss tydlighet. I en tid av samvetslöshet, förnyar han vårt samvete. I en tid av dagdrömmeri, är han realistisk. I en tid av svaghet, ger han oss styrka. I en tid av stort behov, ger han oss vad vi behöver. Och i en tid av falskhet, ger han oss sanningen.

Nedan följer ett utdrag från en av hans predikningar, som vi alla kommer anse och känna är relevant för oss idag:

”Väldigt få har kommit till Gudstjänsten idag. Varför? Vi firar Martyrernas Gudstjänst, och ingen kommer? Den långa vägen gör dem ovilliga att komma, eller snarare deras lathet! Men inget kan stoppa en ivrig människa som har en stadig och vaken själ från att komma till Gudstjänsten, utan endast de halvhjärtade och lata stoppas.

Martyrerna gav sitt blod för sanningen, och du kan inte ens tänka dig åka till Gudstjänsten även om vägen är lite längre? De gav sitt liv för Kristus, och du är ovillig att göra en liten resa till Honom? Martyrerna firas, och du sitter hemma i lathet och i likgiltighet! Det är inte mer än rätt att du bör vara närvarande, för att bevittna hur Satan besegras, hur Martyrerna segrar, hur Gud äras, och hur Kyrkan kröns med ära.

Men du kommer säga till mig: ’Jag är en syndare och kan därför inte komma.’ Om du verkligen är en syndare, kom då till Kyrkan så du kan sluta vara en syndare! Säg mig, vem bland människor är utan synd?

Hur absurt och dåraktigt är det inte att när en artist, eller en dansare, eller någon av dessa typer av människor, bjuder in oss till sitt hem, så går vi dit ivrigt och fort, och tackar honom för att ha bjudit oss. Och vi spenderar nästa halva dagen där och uppmärksammar endast honom. Men när Gud talar till oss genom Sina heliga Profeter och Apostlar, så gäspar vi och vänder oss hit och dit!

Och vid cirkustillställningar som inte ens har något tak för att hålla borta regnet, står folket där i galenskap medan regnet öser ner över dem och vinden blåser i deras ansikten; dessa tänker varken på kylan, regnet eller på distansen! Inget kan hindrar de från att gå dit och inget kan hålla kvar de hemma! Men regnet eller vägen blir ett allvarligt hinder när dessa ska gå till Kyrkan!

Människa, när du har gått in i Kyrkan så har du blivit värdig att vara i sällskap med Kristus. Gå inte ut från Kyrkan förrän du blivit utsänd. För om du går ut från Kyrkan innan du blivit utsänd så kommer du att bli tillfrågad av Gud varför du gjorde det. Du spenderar hela dagen på saker som hör till kroppen, och du kan inte ge några få timmar till din själs behov? Du går ofta till underhållande tillställningar, och du lämnar inte dessa förrän de skickar hem dig. Men när du kommer till Kyrkan så skyndar du dig därifrån även innan Gudstjänsten är slut! Frukta Honom om säger: ’Han som föraktar, ska bli föraktad!’

Jag vet att många av dem som lämnat oss och dragit sig till orättfärdighetens samlingar, och bor där permanent, är samlade här med oss. Och jag önskar att jag med säkerhet visste vem dem är så att jag kan kasta ut dem från denna heliga plats, inte för att de ska förbli utkastade utan för att de ska bli hjälpta att komma till insikt och förbättra sina vägar så de kan återvända till oss igen. På samma sätt gör fäder med sina barn som provocerar dem, dessa barn straffas genom att få lämna huset och de förbjuds att delta i måltiden, men inte för att de för alltid ska bli uteslutna från dessa ting utan för att genom detta komma till insikt, bli bättre och återvända till äran som de har av sin familj.”